maandag 18 juni 2012

Wat is waardevol?

Zo af en toe is het goed om na te denken over welke motieven voor jou het belangrijkst zijn. Ofwel, wat zijn je kernwaarden?

Want waarden zijn een belangrijk hulpmiddel bij het nemen van goede beslissingen. En je leven laten bepalen door je kernwaarden maakt een mens tevredener en effectiever.

Zo af en toe denk ik er over na. Er zijn best een hoop dingen waar ik waarde aan hecht. Ik zou er een flinke lijst van kunnen maken.

Toen vertelde een collega over een onderzoek waaruit bleek dat mensen in organisaties maar maximaal 3 waarden goed konden hanteren. Bij meer dan drie vergaten ze ze gewoon.

Daar zat ik met mijn lijstje. Kiezen dus. Wat zijn echt de belangrijkste, die ik tot richtsnoer wil maken?
Vooruit, hier zijn ze.

Zin, Fun, en Verbinding.

Zin, als in: zingeving, authentiek en zinvol bezig zijn. Resultaten neerzetten waar je op je tachtigste met tevredenheid op terug kunt kijken.
Fun, als in: plezier hebben (en ontspanning) in het gewoon doen.
Verbinding, als in: samen, contact met andere mensen, wederzijds vertrouwen en geven en nemen.

Groucho Marx zei ooit: 'These are my principles, and if you don't like them, I have others.' Het leuke van waarden is juist dat het geen aangenomen principes zijn. Daarom kwam dit lijstje voor mij eigenlijk niet als een verrassing. En dat is juist goed.

Ben benieuwd welk lijstje andere mensen hebben!

maandag 11 juni 2012

Lange of korte termijn

Mark Rutte reageerde vorige week nogal zuur op berichten dat voorzitter Van Rompuy op verzoek van de Europese Raad werkte aan plannen voor structurele veranderingen in Europa. We moeten niet vluchten in vergezichten, zei hij, maar nu problemen oplossen.

Het was natuurlijk een beetje de automatische reactie van een lijsttrekker die in verkiezingstijd de hete adem van anti-Europese kiezers in zijn nek voelt. Rutte relativeerde zijn verbale wegwerpgebaar dan ook snel.

Maar het zegt ook wel iets over hoe beide mannen denken. En het is een bijna schematische weergave van het eeuwige spanningsveld tussen lange- en kortetermijn-resultaten.

Op korte termijn denken levert snel iets op. Dat is wat Rutte doet: er onder druk op aandringen dat er snel een probleem wordt weggenomen, of in ieder geval de indruk wordt gewekt dat we ergens mee bezig zijn.

Van Rompuy denkt al verder dan de recessie. Hij weet dat kortetermijn-oplossingen een risico met zich meedragen. Want wat als het probleem weg is? Business as usual? Grote kans dat hetzelfde probleem over een paar jaar net zo hard weer terugkomt.
De moeilijkheid voor Van Rompuy, nog afgezien van de steeds meer om zich heen grijpende Eurofobie in de lidstaten, is dezelfde waar veel veranderaars in organisaties mee worstelen: structurele verbeteringen leveren niet zo heel snel zichtbaar resultaat op. En zijn dus moeilijk te verkopen.

Het is te hopen dat de politieke veranderaars de balans tussen structurele verbetering en snel resultaat kunnen vinden. Er hangt wel wat van af.

maandag 4 juni 2012

Mr Alia lost uw succes in zaken op

Als je in de grote stad woont (en misschien ook wel daarbuiten) heb je vast wel eens zo’n papiertje in de brievenbus gehad waarop een ‘groot medium en helderziende’ zijn hulp aanbiedt, ‘ook in de meest hopeloze gevallen enz.’

Dat ‘enz’ doet het hem natuurlijk.

Mr. Alia schijnt verder wat moeite te hebben met het uit elkaar houden van problemen, oplossingen en wensen. Zie de nogal willekeurige opsomming van alles waar hij bij kan helpen: ‘gezondheidsproblemen / impotentie, succes in zaken, familieproblemen, bescherming tegen elk gevaar…’. Enz.
Voor iemand die zegt dat hij ‘voor alle problemen een oplossing’ kan leveren, lijkt me dat onderscheid toch van enig belang. Je zult maar last hebben van succes in zaken.

We kunnen erom lachen. Maar hoe goed gaan we er zelf mee om? Hoe vaak blijven we zelf hangen in problemen, waardoor we geen stap verder komen? En hoe vaak gaan we snel aan een oplossing werken, zonder te weten of die ons wel echt brengt waar we willen zijn?