maandag 1 oktober 2012

Dat zal 'm leren!

Deze zomer werd een Nepalese boer op zijn akker door een cobra gebeten. Op zich niet zo opmerkelijk, dat gebeurt daar helaas wel vaker. Vreemder was het vervolg. In plaats van hulp te roepen achtervolgde hij het beest en beet het terug.

Dan de nieuwsmedia. In vrijwel alle koppen kwam het woord 'wraak' voor. Een reageerder noemde het zelfs 'rechtvaardig'. Kennelijk zit het idee van terugpakken diep in ons verankerd, en kunnen we daar achteraf ook erg goede rechtvaardigingen voor verzinnen ('Dat zal 'm leren.')

Mensen zijn vaak veel minder rationeel dan ze denken. Ooit moest een miljonair de helft van al zijn bezittingen aan zijn ex afstaan, waarop hij zijn Jaguar van twee ton verkocht voor vijftig euro, waarvan hij haar de helft gaf.
Een extreem voorbeeld, maar hoe vaak doen wij onszelf niet schade door iets wat tegen de ander gericht is? Al was het (eigen voorbeeld) alleen maar door wrokkig te blijven over dingen die de ander zich al lang niet meer herinnert? ('Dat zal 'm leren.')

Het meest kluchtig zijn nog wel de rationaliseringen, de verklaringen achteraf. 'Ik kon niet anders.' 'Hij maakte dat ik het deed.' 'Het was een kwestie van rechtvaardigheid.' ('Dat zal 'm leren.') Zo'n komkommer-bericht is dan af en toe wel goed om je eigen gedachtenkronkels weer even te relativeren.

Met de Nepalese man is het goed afgelopen. De cobra kwam er minder goed vanaf.

Geen opmerkingen: